mediterranean evidenced based cooking
Huilen en lachen met uien

Lastpakjes zijn het, uien. Pel ze en je ogen beginnen te tranen en je handen (en meer dan dat) gaan stinken. Maar ook zijn ze o zo heilzaam, want ze zitten barstenvol fijne stoffen zoals polyfenolen, vitamine B en C, calcium en mangaan. In allerlei culturen worden ze al eeuwen enthousiast gegeten vanwege hun antibacteriële en erotiserende werking, jawel! Naar verluidt zijn ze dankzij de flavonoïde quercetine goed voor hart en bloedvaten, en ook je botten, tanden en bindweefsel lijken er baat bij te hebben. Bak je uien in (gezonde plantaardige) olie, dan neemt de geneeskracht toe omdat er meer quercetine vrijkomt. Prima kostje, dus, deze groente.

 

Maar hoe zit het nou met dat tranen? Voor wie het nog niet weet: bij het snijden van een ui breek je zijn cellen open, waardoor een gas vrijkomt dat een zwavelzuurverbinding vormt met je oogvocht. Die verbinding irriteert je ogen, waardoor ze beginnen te tranen.

 

Hoe voorkom je dat? Snij bijvoorbeeld je uien onder de kraan of in een bakje lauwwarm water. Zet er de afzuigkap bij aan, een andere optie. Ook helpt het als je ze van tevoren in de koelkast hebt gelegd. Heel milieuvriendelijk zijn al deze oplossingen natuurlijk niet. Wat dat betreft kun je het beste zo’n veiligheidsbril opdoen die je ogen luchtdicht afsluit. Iets charmanter: deze Dame-Edna-bril-met-foamranden.

 

 

©